MijnBruidsfoto.nl

Hoe zet ik bokeh in als trouwfotograaf?

Bokeh vindt vaak toepassing in de trouwfotografie om de voorgrond uit te lichten en de achtergrond onscherp te maken. Dit heeft een bijzonder krachtige effect met punten van licht in de achtergrond. Deze verschijnen dan als diffuus lichtbollen op de foto. Maar hoe kan je dat dan doen?

Gebruik weinig scherptediepte

Werk met weinig scherptediepte in je fotografie! Gebruik een groot diafragma voor de wazige achtergrond met bokeh. Hoe groter het diafragma, des te onscherper de achtergrond.

Gebruik bestaand licht

Zoek naar licht waarvan je gebruik kunt maken, bijvoorbeeld een lampje in de achtergrond, een boomtak met de zon erop. Zorg ervoor dat wanneer je dit licht hebt gevonden, je het als tegenlicht in je foto’s gebruikt. Zo is het licht in de foto het duidelijkst en vormen zich de mooiste bokeh bollen.

Gemaakt met Nikkor 85mm f/1.8

Gebruik een lichtsterk objectief

Voor bokeh is het handig om een lichtsterk objectief te gebruiken. Lichtsterke objectieven zijn objectieven die zo veel mogelijk licht binnenlaten. Voor bokeh shots gebruik ik de Nikkor 35mm f/1.8 maar mijn favoriete bokeh lens is de Nikkor 85mm f/1.4 die maar een heel kleine scherptediepte heeft. Bij een portret van dichtbij is dat misschien niet meer dan een centimeter, of zelfs minder, bij f/1.4. Alles wat buiten de scherptediepte valt is min of meer onscherp. 

Kom dichtbij je onderwerp

De afstand tot je onderwerp in de foto heeft ook weer te maken met de scherptediepte. De onscherpte in de foto is vele mate groter als je heel dicht op het onderwerp gaat fotograferen, dan wanneer hier een grotere afstand tussen zit.

Mobiele versie afsluiten