MijnBruidsfoto.nl

Moet ik een draaiboek maken?

ThePerfectWedding.nl planner | Trouwfotograaf en Bruidsfotograaf Amsterdam
Een draaiboek voor je bruiloft

In een draaiboek voor jullie bruiloft beschrijven je tot in detail de dagindeling. Wat gebeurt er op welk tijdstip? Dat is niet alleen handig  voor jou en je partner maar ook voor je gasten, de ceremoniemeester en leveranciers! Zo weet iedereen wat er wanneer van hem of haar verwacht wordt.

Draaiboek als richtlijn

Gebruik het  draaiboek als een richtlijn: raak dus niet te gestrest als dingen niet helemaal lopen zoals je had gepland. Je kunt nu eenmaal niet alles helemaal van tevoren plannen. Zorg voor de zekerheid voor wat speling, zodat je de planning snel kunt herpakken als er onverwachte dingen gebeuren.

Plan je bruiloft met planningtools

Op ThePerfectWedding.nl kun je gratis gebruik maken van handige planningtools. Hiermee kun je heel snel en gemakkelijk een draaiboek opstellen! De belangrijkste gebeurtenissen zijn alvast in deze tool gezet. Je kunt deze dan zelf aanvullen met andere activiteiten en daar tijden bijzetten. Daarnaast kun je notities maken en zien wie verantwoordelijk is voor welk onderdeel. Ook kun je je budget bijhouden, inspiratieborden maken, de gastenlijst opstellen en een superhandige online cadeaulijst maken.

Stap 1 | Verzamel alle activiteiten

Ga na hoe je wilt dat de dag verloopt. Schrijf alle evenementen en activiteiten op. Ja, dat wordt een hele lange lijst. Verdeel je trouwdag in verschillende dagdelen en vul de die dan één voor één in. Om je op weg te helpen kun je denken aan het volgende: speechentreeopeningsdans, fotoshoot, de receptie, het aansnijden van de bruidstaart, etc. Loop met je partner de hele dag door en schrijf elke activiteit op.

Stap 2 | Zet het draaiboek in de juiste volgorde

Wanneer de lijst met activiteiten en gebeurtenissen compleet is, ga je alles in een juiste volgorde zetten. Hang hier nog geen tijden aan, maar maak een logische volgorde. Wil je je fotoshoot voor of na de ceremonie? Op die manier wordt de dag al overzichtelijker en zijn de grote lijnen bekend. 

Stap 3 | Tijd vaststellen

Vervolgens hang je tijden aan alle gebeurtenissen. Schat het ruim en realistisch in en kijk ook waar er eventueel uitloop kan worden meegenomen. Aankomst bij het gemeentehuis moet stipt op tijd gebeuren. Maar de openingsdans of het aansnijden van de bruidstaart kan weer wat flexibeler zijn. 

Ga bij de fotograaf na hoelang de shoot ongeveer duurt en geef aan je ceremoniemeester door hoeveel tijd er tijdens het diner is gereserveerd voor speeches. Zo kun jij de planning maken en weten zij van tevoren waar ze aan toe zijn. Houd ook rekening met eventuele reistijd. Neem in de planning het dubbele van de reistijd op. Dan houdt zelfs een file of een omleiding jullie niet tegen!

Stap 4 | Verantwoordelijkheden

Als je overal een tijd aan hebt gehangen, kun je een kolom maken waar je bij elke activiteit kunt zetten wie waar verantwoordelijk voor is. Zo weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Weer een last minder voor jullie, yay!

Het plannen van de bruiloft

Met alleen een draaiboek van de grote dag ben je er nog niet. De voorbereiding is al een hele uitdaging op zich. In de aanloop naar de bruiloft kun je in onze planningtools precies afvinken wat er geregeld is en zien wat er nog moet gebeuren. Zo voorkom je last-minute stres! Alles weten over het plannen van een bruiloft? Check dan ook nog even deze 25 ultieme tips voor het plannen van een bruiloft!

Tot slot: vergeet niet te genieten!

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar je hebt niet overal invloed op. Maak een draaiboek, probeer je eraan te houden maar als er wat fout gaat: so what? Je hebt bij het maken van het draaiboek al rekening gehouden met uitloop en genieten staat centraal op jullie  trouwdag, dus go with the flow & enjoy!

Mobiele versie afsluiten