MijnBruidsfoto.nl

Hoe leg ik emotie vast?

Emoties | Bruidsfotograaf & Trouwfotograaf Amsterdam

Bruidsfotografie | trouwfotografie heeft veel te maken met het vertellen van een verhaal. Verhalen worden sterker naar mate het je lukt emoties vast te leggen. Gezichten en body language zijn bijzonder sterke vormen van emotionele uitdrukking. Als deze zichtbaar zijn op de foto’s spreken ze het public persoonlijk aan.

Er zijn heel veel verschillende emoties die je kan afbeelden in een trouwfoto. Bij een bruiloft zijn het meestal emoties zoals vreugde, liefde of opwinding, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. De uitdaging is echter deze emoties ook echt uit te laten zien op de trouwfoto. Hoe bereik je dat?

  1. Zorg dat iedereen ontspand en comfortabel is in zijn omgeving. Een bekende omgeving helpt hiermee. Misschien is het zelfs een plek van betekenis voor het stel. De herinneringen aan dit plek kunnen mooie emoties oproepen. De bruidsfotograaf kan ook vragen stellen over hoe het was toen, hoe hun liefde groeide. Als je herinneringen opnieuw beleeft vindt dat ook uitdrukking door het lichaam.
  2. Geef niet te veel aanwijzingen. In het begin kan de bruidsfotograaf enkele algemene instructies geven. Naar een tijdje voor de camera zonder dat er veel gebeurt is iedereen op zijn gemak en begint het stel natuurlijk met elkaar te communiceren. Als ze de camera en de bruidsfotograaf vergeten heb je de beste kansen echte emoties to fotograferen. Dat houdt natuurlijk ook in dat de bruidsfotograaf min of meer onzichtbaar is.
  3. Focusseer op het gezicht en de handen. Emoties zijn namelijk niet alleen zichtbaar in het gezicht maar ook door gebaren, bijvoorbeeld met de handen.
  4. De ogen zeggen meer dan 1000 woorden. Ze zijn een spiegel van hoe iemand echt voelt. Zelfs als de ogen dicht zijn kan dat heel sterke emoties uitdrukken. 
  5. Wacht op het juiste moment. De emoties zijn er maar als ze tevoorschijn komen is het maar enkele seconden of minder, en ze zijn niet herhaalbaar. Het gaat gebeuren, maar wanneer? Hou je vinger op de trigger knop tot het juiste moment er is!
  6. Zorg dat het stel iets te doen heeft. Het stel gedraagt zich waarschijnlijk natuurlijk als ze iets doen wat ze vaker doen. Misschien een knuffel? Op die manier voelt het niet als een gearrangeerde foto.
  7. Overrompel ze met iets onverwachts te doen. Verstop je bijvoorbeeld en kom snel te voorschijn voordat het stel beseft dat er bent. In dit geval is de kans groot hun natuurlijke expressie te kunnen vastleggen in dit kort momentje.
  8. Blijf schieten. Je hersenen is vaak te traag om te beseffen wat er echt gebeurt in elke seconde en je wil geen moment missen.
  9. Zoom in op details die het verhaal kunnen versterken. Een traan, zweet, een gebaar, een hand die iets vast houdt, een knuffel van een kindje, de ringen, schoenen enzovoorts.
Mobiele versie afsluiten